Fındık Üreticisine Bir Darbe de Tarsim’den

Fındık Üreticisine Bir Darbe de Tarsim’den: Sigorta Kapsamı Tartışma Yaratıyor
Bölgemizde geçtiğimiz günlerde etkili olan yoğun kar yağışı, fındık üreticilerini zor durumda bıraktı. Yağan karın ardından hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte, dallarda fındık oluşumunu sağlayan modların zarar görmesi ve dökülmesi, üreticiler için büyük bir kayba yol açtı. Üreticiler, yaşanan bu doğal afetin ardından zarar tespiti için Tarsim (Tarım Sigortaları Havuzu) ile iletişime geçti. Ancak, Tarsim yetkililerinden aldıkları yanıt, üreticileri hayal kırıklığına uğrattı.
“Sigorta Kapsamı Kapsamıyor” Yanıtı!
Tarsim ile iletişime geçen fındık üreticileri, yaşadıkları zararın sigorta kapsamında değerlendirilmesi talebinde bulundular. Ancak, Tarsim yetkilileri, kar yağışı ve ardından gelen bu tür zararların sigorta kapsamında olmadığını belirterek üreticilerin zararlarının karşılanamayacağını ifade etti. Bu durum, bölgemizdeki birçok üretici tarafından büyük bir şokla karşılandı.
Bazı üreticiler, sorunu Tarsim Bölge Müdürü’ne iletmek için harekete geçti. Ancak bölge müdüründen de aynı olumsuz yanıtı aldıklarını ve zararlarının karşılanmayacağını öğrendiklerini söylediler. Üreticiler, yaşadıkları bu mağduriyetin ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını belirttiler.
“Sigorta Yaptırmanın Amacı Nedir?”
Tarsim’in, doğal afetler gibi öngörülemeyen durumlara karşı üreticinin zararını karşılamayı amaçlayan bir sistem olduğunu belirten fındık üreticileri, sigorta poliçelerinin bu tür olaylar için yapılmasının gerekliliğini vurguladılar. "Eğer bu tür doğal olaylar sigorta kapsamında karşılanmayacaksa, sigorta yaptırmanın anlamı nedir?" diyen üreticiler, yaşadıkları mağduriyeti dile getirdiler.
Birçok üretici, sigorta yaptırmanın en büyük amacının, doğal afetlerden kaynaklanan zararların karşılanması olduğunu belirterek, Tarsim’in bu tür olayları göz ardı etmesinin üreticileri büyük bir zarara uğrattığını ifade ettiler.
Yetkililere Çağrı: Çözüm Bekliyoruz!
Konuyla ilgili yetkililere seslenen fındık üreticileri, mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini ve Tarsim’in kapsamının genişletilmesini talep ettiler. Üreticiler, yaşadıkları sorunların çözülmesi için acil bir adım atılmasını istediklerini belirterek, bu tür doğal afetlerin üreticiyi zor duruma sokacak şekilde sigorta kapsamında dışarıda bırakılmaması gerektiğini söylediler.
Bölgemizdeki fındık üreticileri, yaşadıkları kayıpların karşılanması ve bu tür durumlar için daha geniş kapsamlı bir sigorta sisteminin oluşturulması adına yetkililerden çözüm bekliyor.