FINDIK FİLİZ GÜVESİ VE KAHVERENGİ KOKARCA MÜCADELESİ

FINDIK FİLİZ GÜVESİ VE KAHVERENGİ KOKARCA MÜCADELESİ

FINDIK FİLİZ GÜVESİ VE KAHVERENGİ KOKARCA MÜCADELESİ

 

Fındıkta önemli bir zararlı olan Fındık Filiz Güvesi ile mücadele zamanı gelmiştir. Fındık Filiz Güvesi larvalarının ilk zararı Temmuz’da yapraklarda görülür. Larvalar, yaprağın alt yüzünde orta damarla yan damarın birleştiği koltuklarda beslenerek üçgen şeklinde karakteristik kahverengi lekeler oluşturur. Bu lekeler larvanın ördüğü ağ ve beslenme artıklarından meydana gelir. Larvalar orta damarda bir galeri açar ve beslenmediği zaman orada gizlenir.

Fındık Filiz Güvesi larvaları sonbaharda püs dediğimiz erkek organlara, göz diplerine ve kozalaklara geçerler. İki erkek organı birbirine birleştirerek gelişmesini engeller. İlkbaharda ise henüz gelişmekte olan sürgünlere girerek kurumalarına neden olurlar. Bu sürgünler ağ ile dala yapıştırılmış olduklarından düşmezler. Zarar görmüş göz ve sürgünler koparılınca ortada larva giriş deliği görülür. Bir larva 5 ayrı sürgünü kurutabilmektedir. Tüm fındık üretim alanlarında yaygın olan bu zararlı yer yer çok büyük oranda zarara neden olmaktadır.

Kahverengi Kokarca zararlısı görülen bahçelerde yapılacak olan Fındık Filiz Güvesi mücadelesi ile her iki zararlı da kontrol altına alınmış olacaktır.

Kahverengi Kokarca zararlısının gelecek yılki yoğunluğunun azaltılması için bu dönemde yapılacak olan ilaçlama kritik önem arz etmektedir. Çiftçilerimizin bu zararlıların mevcut olduğu bahçelerde mutlaka ilaçlama yapmaları ve ilaçlamanın Eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi gerekmektedir.

İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri,  yetkili satış bayilerinden alınarak 'Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi' sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.

Üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.